Alla inlägg den 7 augusti 2015

Av Rickard B. Tureson - 7 augusti 2015 12:47

Gammal text:


Men för att förstå det kapitalistiska samhället måste vi också bekanta oss med begreppet “värde”. Med värde menar vi bytesvärde. Bytesvärdet är ett begrepp som beskriver det faktum att en viss mängd av en vara kan bytas mot andra  varor av olika mängd.


Ny text:


Men för att förstå det kapitalistiska samhället måste vi också bekanta oss med begreppet “värde”. I ”Kapitalet” skriver Marx att rikedomen under kapitalismen framträder som ”en oerhörd varuanhopning”. Därför inleds också Kapitalet med ett studium av varan. Varan har två sidor, bruksvärdet och bytesvärdet. En varas bruksvärde bestäms av dess användningsområde; det kan vara alltifrån nyttiga varor, som exempelvis en cykel, till en snuttefilt, som bara har betydelse för innehavaren. Bytesvärdet uppträder då ett bruksvärde byts mot ett annat bruksvärde i bestämda proportioner eller kvantiteter. Innan bytesmedel uppfanns, byttes varor direkt mot varandra, exempelvis fisk mot vete. Men hur visste man vad dessa var värda?  Eftersom bruksvärden inte delar någon gemensam egenskap, måste bytesvärdet bestämmas av någon annan egenskap, som dessutom är mätbar. Denna gemensamma egenskap är det arbete som nedlagts i varan. Både cykeln och snuttefilten (en helt vanlig filt från början) har detta gemensamt.


För att genomföra varuutbytet används sedan flera tusen år tillbaka pengar som bytesmedel. En varas värde och dess pris är dock inte detsamma. Genom att använda begreppet värde och bytesvärde kan vi diskutera hur mycket arbete som har lagts ner i en vara, men priset varierar beroende på tillgång och efterfrågan.


Fortsättning enligt original.

Ovido - Quiz & Flashcards